8 korakov, kako zgraditi mesto na prostem za kokoši

8 korakov, kako zgraditi mesto na prostem za kokoši

Lastne kokoši in dostop do svežih in zdravih jajc postaja vse bolj priljubljena dejavnost med ljudmi, ki želijo živeti bolj zdravo in trajnostno. Če želite začeti z rejo piščancev, kurnik in krma nista edini stvari, ki ju morate zagotoviti. Prosta reja je prav tako pomembna za zdravje in dobro počutje kokoši. Varen prostor na svežem zraku jim bo omogočil prosto iskanje hrane in gibanje. V tem članku boste našli nasvete, kako ustvariti prost prostor za kokoši.
 

Ženska drži sveža jajca iz domače vzreje Ilustracija fotografija

 

1. Ugotovite, koliko prostora potrebujejo

Poiščite dovolj velik prostor, da se bodo kokoši lahko prosto gibale. Za vsako kokoš morate imeti vsaj 2 do 3 m2 prostora v ogradi. Poiščite prostor, ki je dovolj zelen in ima ravno površino. 

 

2. Omejite prostor

Območje ogradite z ograjo, da boste ustvarili varno okolje za kokoši. Uporabite lahko različne materiale, na primer mrežo ali les. Enostavna rešitev so tudi zložljive kletke za perutnino, s katerimi lahko hitro in enostavno ogradite prostor za domačo perutnino.

Prednosti izpusta za kokoši INKOKY od Kondela Ograda s ponjavo za živali INKOKY

 

3. Preverite primerne pogoje


Izhod mora biti na sončni lokaciji z veliko trave ali drugih rastlin, ki jih kokoši lahko jedo. Poleg tega je pomembno, da imajo tudi dostop do vode.


Naš nasvet: Kletke INKOKY so lahke in mobilne, zato jih lahko premikate po potrebi. S tem kokošim zagotovite vedno svežo travo in preprečite degradacijo zemljišč.
 

 

4. Oprema za notranjost kletke ali ograjenega prostora

V zunanji izpust vključite kokošnjak, kjer lahko kokoši počivajo ali se skrijejo pred soncem. Ne pozabite na napajalnik in krmilnico v višini kokošjega hrbta. Kokoši so grebenaste ptice, zato z izdelavo žične mreže omejite grebenje na celotnem območju, kjer je izpust. Nenazadnje lahko v kletko namestite tudi majhno leseno palico.
 

Kokoši v zaprtem prostoru Ilustracija fotografija

 

5. Izogibajte se letenju 

Tudi piščanci lahko letijo. Nekateri več, drugi manj. Ne bodo poleteli na drugo celino, vendar bodo prišli na degustacijo na sosedovo trato. Zato poskrbite za dovolj visoko ograjo, visoko vsaj 2 metra, ali pa se odločite za kletko s streho.

 

6. Skrb za zavetišče

Kokoši morajo imeti dostop do zavetja, kjer se lahko skrijejo pred soncem, plenilci ali dežjem. Poleg kokošnjaka jim bo zaščito nudila tudi nepremočljiva ponjava, ki jo pritrdite na streho kletke. 
 

 

7. Redno čiščenje okoliša

Poskrbite, da se okoliš redno čisti in da ni dostopno umazaniji, na primer s cest ali gradbišč. Kokoši morajo imeti tudi čist kokošnjak za spanje in počitek.
 

 

8. Zaščita ograde pred plenilci

Če živite na območju, kjer se gibljejo plenilske živali, je pomembno, da ogrado pred njimi zavarujete. V ograji ne sme biti večjih vrzeli in mora biti trdno pritrjena na tla. Poleg tega lahko svojo zemljišče zaščitite tudi z električno ograjo ali ograjo za pse. 
 

Priporočeno

Mladiček v modrem ležišču na vrtu