5 enostavnih receptov za veliko noč: Sladke in slane dobrote

5 enostavnih receptov za veliko noč: Sladke in slane dobrote

Prazniki pomenijo hrano. Med veliko nočjo to velja še bolj. Če iščete nove in zanimive recepte, ki jih bodo imeli vaši gostje radi, imamo za vas 5 preprostih, a odličnih idej za sladke in slane velikonočne dobrote. Spečite si hitro sirovo pecivo ali enostavno pecivo na skodelice! Vsak lahko pripravi te jedi.
 

velikonočno polnilo

 

Velikonočen narastek z mletim mesom

Potrebujemo:

500 g svinskega mesa (pleče)
2 kosa 2-3 dni stare bagete
7 jajc
1 čebulo
3 glave česna
1 papriko
svež petršilj
drobtine
sol
mlet črn poper
olje ali svinsko mast

 

Postopek:

Meso najprej zmeljemo v električnem mlinčku. Na kocke narežemo bageto, čebulo in papriko. Česen očistimo in narežemo na majhne koščke.

V ponvi segrejemo olje in dodamo čebulo. Malo jo popečemo in dodamo česen. V skledi stepemo jajca s soljo in poprem ter jih prelijemo na sesekljano bageto.

Naj se namaka in dodamo sesekljan peteršilj, ocvrto čebulo s česnom in sesekljan rdeči poper. Temeljito zmešamo. Dodamo surovo mleto meso in spet zmešamo.

Pleh namažemo z mastjo, potresemo s drobtinicami in dodamo mesno mešanico. Pečemo pri 180 °C približno 45 do 50 minut.

 

Poskusite mletje v mlinčku za meso KANTE:
 

 

Jabolčno-kakavovo pecivo na skodelice

Potrebujemo:

3 ks jabolk
1 skodelico kakava
2 JŽ nizozemskega kakava
1 skodelico moke tip 500
1 skodelico mleka
1 jajce
¼ skodelico hladne kave 
½ skodelico zmehčanega masla
½ skodelico sladkorja

Preliv:

150 g čokolade za kuhanje
3 JŽ kisle smotane
1 skodelico marmelade iz ribeza ali šipka 
 

Jabolčno-kakavovo pecivo

 

Postopek:

V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine: presejano moko, sladkor in kakava. Nato vlijte vse "mokre" sestavine: mleko, jajce, stopljeno maslo in kavo. Vse temeljito zmešamo.

Jabolka olupite, odstranite jedra, narežite in dodajte v testo. Premešamo.

Testo vlijemo na pekač velikosti 35 × 25 cm. Pečemo 35 minut pri 180°C.

Marmelado namažemo na še vroče pecivo. Čokolado stopimo nad paro. Dovolite, da se rahlo ohladi in vmešamo kislo smetano. Ko je pecivo že ohlajeno, ga namažemo s čokolado. 
 

Ženska pripravi testo za peko v kuhinjskem robotu Kuhinjski robot MACEJKO

 

Sirovo pecivo 

Potrebujemo: 

350 g moke tip 500
100 g sira
100 g masla
1 jajce
2 JŽ mleka
1 ČŽ pecilnega praška
1 ČŽ  soli 

jajce na premaz
sezam na posip

Postopek:

Vse sestavine zmešamo in vgnetemo testo. Zložimo ga na desko, ga razvaljamo in razrežemo različne velikonočne vzorce: jajc, ptic in tako naprej.

Previdno jih prenesite na pekač s papirjem za peko, namažite z stepenim jajcem in potresite s semeni sezama. Pečemo v predhodno sežgani pečici pri 180 °C približno 10 minut.
 

Pogostitev v različnih posodah in pladnjih za serviranje Servirne posode Kondela

 

Vzhajani polži s divjim česnom

Potrebujemo:

½ kocke svežega kvasa
300 ml mleka
500 g moke tip 500
1 špetka sladkorja
100 ml olja
1 jajce
1,5 ČŽ soli

Polnilo: 

250 g masla 
1 šopek divjega česna 
70 g okajenega sira

jajce za premaz
sezam za posip

Postopek:

Iz mleka in kvasa pripravite kvas. Presejemo moko v skledo, dodamo sol, ščepec sladkorja, olje in izlijemo kvas. Dodamo jajca in naredimo testo in ga pustimo vzhajati 45 minut.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo v najtanjše možno. Zmehčano maslo zmešamo z nasekljanim divjim česnom in ga razmažemo po testu. Posujemo z prekajenim sirom. Potem pa zvijemo v rolado. Rolado izmenično razrežemo na trikotne.

Postavite na pekač s papirjem za peko in pustite še 10 minut. Nato jih namažemo z stepenim jajcem in potresimo s sezamom. Pečemo v predhodno prižgani pečici pri 180°C do zlato rjave barve, približno 20 minut. Polže je treba spremljati.

Zavivanje testa z nadevom iz medvedjega česna

 

Skutino pecivo brez kvašenja 

Potrebujemo: 

500 g moke tip 500
½ ČŽ soli
2 JŽ sladkorja
1 zavitek suhega kvasa (7g) 
100 ml olja
250 ml mleka

Polnilo: 

500 g skute
2 rumenjaka
1 ČŽ limoninega soka
2 zavitka vanilijevega sladkorja 

jajce za premaz
sladkor v prahu za posip
 

Majhne tortice iz Morave s skuto

 

Postopek: 

Vse suhe sestavine zmešamo: moko, sol, sladkor in kvas v skledo. Dodamo olje in polovico mleka.

Mešamo in postopoma dodajamo preostalo mleko. Testo bomo naredili ročno. Preostalega mleka vlijemo ravno dovolj, da dobimo testo, ki se ne sprejema.  

Na namaščenem krožniku testo razvaljamo na debelino približno 1 cm in izrežemo kolesa ter jih previdno prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Polnilo pripravite tako, da skuto zmešate z rumenjaki, sladkorjem in limoninim sokom.

Naredite majhne luknje na kolesih s prstom, v katere vstavite skutno polnilo. Napolnjena kolesa namažemo z jajcem in pečemo 15 minut v pečici prižgani na 180°C.

Ko jih spečemo, naj se ohladijo in potresemo jih s sladkorjem.
 

Urejena praznična miza s porcelanasto jedilno garnituro v beli barvi in s cvetličnim vzorcem Jedilni set, 57 kos, GARIDA