10 zanimivosti o preprogah, ki vam bodo pomagale najti tisto pravo

10 zanimivosti o preprogah, ki vam bodo pomagale najti tisto pravo

Preproga spada v dnevno sobo, spalnico, predsobo in tudi v jedilnico. Gre za morda edini dodatek, ki zmore tudi najhladnejši prostor narediti bolj udoben. Potrebno je le vedeti, kako uporabiti vse pluse, ki jih ponuja. Za vas smo zbrali nekaj zanimivosti, ki vas morda presenetijo, usmerijo in tudi kaj naučijo.

Preproga, večbravna, 57 x 90 cm, MAREO Preproga, večbravna, MAREO

1. Volna ni vedno najboljša izbira

Volnene preproge izgledajo dobro, so mehke in udobe, vendar niso popolne. Niso primerne za vlažne prostore, nagnjene so k bledenju in puščajo vlakna. Veliko bolj priljubljene so sintetične preproge iz poliestra ali polipropilena. So cenovno dostopnejše, odporne proti direktni sončni svetlobi, so primerne tudi za prostore, kamor hodimo pogosto in so na voljo v raznih velikostih in barvnih različicah.

Preproga, bela/črna/vzorec, 57x90, SINAN Preproga, bela/črna/vzorec SINAN

2. Preproga je odločilni element v prostoru

To mislimo dobesedno. Iz preproge bi moral izhajati dizajn celega prostora. Preproga določi smer in tudi stil. Najprej izberite preprogo, nato se odločite za barvno sten, material in barvo sedežne garniture in stil pohištva. Nato je enostavno prilagajati in izpopolnjevati dizajn prostora z raznimi dekoracijami.

Preproga, motiv z listi, pisani, 57 x 90, TASNIM Preproga, motiv z listi, pisani, TASNIM

3. Poleg dekorativne imajo tudi praktično funkcijo

Poleg tega, da preproge prostorom dajejo občutek udobja, nudijo tudi druge koristi. Dodajajo občutek topline in naše noge varujejo pred mrzlimi tlemi. Na drugo stran ščitijo tla pred poškodbami. Cenimo jih predvsem v prostorih, kjer se pogosto hodi. Preproga s protizdrsno plastjo ne bi smela manjkati na gladkih tleh, saj zmanjšuje nevarnost zdrsa.

Preproga, črna/siva/bela, 57x90, SANAR Preproga, SANAR

4. Podloga za preprogo ni odveč

ANajlepše in najbolj kvalitetne preproge so tiste, ki jih dopolnjuje protizdrsna plast. Kot smo že omenjali, to zmanjšuje nevarnost zdrsa. Protizdrsna plast pa ima še dodatno prednost – zaradi nje preproga ostaja na enem mestu, kar boste cenili predvsem pri sesanju. Če imate preprogo brez te plasti, si omislite protizdrsno podlogo za preprogo ali druge dostopne alternative.

Preproga, roza/siva/bela, 57 x 90, KARAN Preproga, roza/siva/bela, KARAN

5. V predsobo ali na hodnik spada dolg tekač

Predsoba je prostor, v katerem sprejemate goste in zato bi mu morali posvetiti dovolj pozornosti. Izgled predsobe lahko obogatite z uporabo tekača. Tako izgledu hodnika dodate barve in vzorce. Tekač je dolga preproga, ki bo našla svoje mesto tudi v ozkih hodnikih. Dostopen je v različnih dolžinah in izvedbah. Velja pravilo, da preproga ne sme zakriti celotnih tal. Na vsaki strani preproge bi moralo biti vsaj 20 cm, kjer bodo vidna lesena, kamnita ali keramična tla.

Preproga, raznobarvna, 133 x 190 cm, JUMEO Preproga, raznobarvna, JUMEO

6. Dve sta več kot ena

Imate pod naslanjačem prostor za še eno preprogo, vendar vas od nakupa odvrača tista preproga z vzorcem, ki jo imate pri sedežni garnituri? Tudi preproge je možno kombinirati. Če izberete prave barve in vzorce, lahko ustvarite set, ki izpopolni celoten izgled prostora.


7. Barva preproge vpliva na naše počutje

Tega ne trdijo le strokovnjaki, tudi naši kupci nam to potrjujejo. Barva preproge ima velik vpliv na to, kako se v prostoru počutimo. Naprimer bela deluje čisto in nedotaknjeno, zelena predstavlja naravo, modra upočasnjuje metabolizem, pomirja in zmanjšuje stres, rdeča je energična in stimulira razna čustva in občutke. Preden se odločite za določeno barvo pomislite, kako se želite v danem prostoru počutiti.

Preproga, črna/vzorec, 57 x 90 cm, MATES TIP 1 Preproga, črna/vzorec, MATES TIP 1

8. Poceni ali draga?

Dražje preproge so primerne za stalnejše ljudi, ki dodatkov niso navajeni pogosto menjevati. Če spadate k tipu ljudi, ki potrebujejo spremembo vsakih nekaj let, priporočamo cenejše različice. Vaše finance tako ne bodo trpele zaradi pogostih menjav preprog.

Preproga, večbarvna, 57 x 90 cm, AZUMI Preproga, večbarvna, AZUMI

9. Imate hišnega ljubljenčka?

Imate hišnega ljubljenčka in vas to odvrača od nakupa preproge? Ne skrbite. To, da preproge ne spadajo v gospodinjstva z domačimi živalmi, je preprosto mit. Dandanes je že možno kupiti preprogo iz materiala, ki je čvrst in ga je enostavno čistiti. Stavite lahko na ročno pletene preproge, preproge iz jute ali bambusa.

Preproga, večbarvna, 57 x 90, FETEN Preproga, večbarvna, FETEN

10. Zadošča pravilno in redno vzdrževanje

Kupci se pogosto sprašujejo, kako se boriti z plesnijo ali kopičenjem prahu. Prah preprosto pada in pada direktno na preprogo. Če imate v družini alergike, priporočamo preproge s kratkimi vlakni, ki jih je enostavno čistiti in vzdrževati. Včasih se pojavi tudi plesen. To je spet rezultat slabega ali nezadostnega vzdrževanja. Zapomnite si, da je preproge potrebno redno sesati, polite tekočine ali druge madeže takoj očistiti in vsake toliko preprogo očistiti v profesionalni čistilnici. Najlepša preventiva proti plesni je ta, da preprog ne umeščate v mokre ali vlažne prostore.

Preproga, pisana, 57 x 90 cm, TAREOK Preproga, pisana,TAREOK