10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

Nekateri se zadovoljijo s čudovito zeleno trato, drugi z betonskim dvoriščem ali vrtom, obloženim z grajskim tlakovanjem. Mnogi med nami pa se že od zgodnje pomladi trudijo okrasiti svoje vrtove, kupujejo ali izdelujejo okraske sami. Lotimo se projektov, ki naj bi nam zagotovili popolno sprostitev na vrtu ali, nasprotno, največjo zabavo. Danes boste že našli številne ideje in navodila, kako enostavno in poceni izdelati okraske, ki bodo Vašem vrtu dali občutek izvirnost.

 

Izkoristili ste ugodno ponudbo in Vaš vrt opremili s popolnim kompletom vrtnega pohištva, a se Vam še vedno zdi, da manjka nekaj "posebnega"? V tem primeru Vam prinašamo nekaj preprostih idej, ki so izvirne in jih lahko izdelate sami:

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

1. Senčnik, odporen na veter

Potrebovali boste manjše in večje lonce, PVC cevi, beton, glino, rastline in seveda senčnik. Z lepilnim trakom prelepite dno cevi iz PVC. Cev iz PVC mora po obsegu ustrezati nogi senčnika. Senčnik boste lahko kadarkoli potisnili v držalo in ga po potrebi skrili v garažo ali vrtno hišico. Plastično cev postavite v sredino manjšega lonca ali druge precej velike posode. Vlijte beton in počakajte, da se strdi. Posodo z betonom postavite v večji lonec. Priporočamo težak keramični ali kamniti lonec, ki je odporen na vremenske vplive. Okoli lonca postavite drenažne kamne. Zdaj so na vrsti zemlja in rastline. Ko bodo rastline zrasle, držalo iz PVC ne bo več vidno. Ne glede na to, ali je brezvetrje ali bolj vetrovno, senčnik bo vedno ostal na mestu.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

2. Piramida za plezajoče cvetje

Z vijaki in lepilom pritrdite prizme želene velikosti in dolžine na leseno podlago. Lahko pa leseno podlago pritrdite na prizme, tako da bodo prizme predstavljale noge piramide. Te lahko nato zaščitite pred morebitno vlago, ki bi jo les lahko sprejel iz tal. Podnožje piramide obložite s čvrstimi letvami. Tako boste ustvarili lonec za sajenje plezalk. Notranjost lonca obložite z vrtno folijo, da mokra zemlja ne pride v stik z lesom. Ne pozabite na to, da dno morate napolniti z drenažnimi kamni. Priporočamo barvanje celotne strukture z zaščitnim sredstvom za les. Letvice postavljajte postopoma do vrha piramide, saj bodo držale konstrukcijo skupaj. Rastlinam, ki jih boste posadili v piramido, dajete odličen prostor za rast. Odlična ideja za ustvarjanje čudovitega mini vrta.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

3. Dirkalna steza na vrtu

Na prvi pogled se zdi zapleteno, vendar je ravno nasprotno. Dirkalno stezo lahko zgradite iz opeke, ploščic ali betona. To je odvisno od tega, kako dolgo jo nameravate uporabljati na vrtu. Enostavna rešitev je uporaba lesenih avtomobilskih stez in kolovozov, ki jih lahko dopolnite z različnimi predori, mostovi in drugimi dodatki. Ustvarjalnost nima meja.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

4. Varen prostor za igranje

Imate majhnega otroka, ki se nenehno sprehaja in igra po vrtu? Ali pa se na Vašem vrtu srečuje cela ulica in se sprašujete, kako poskrbeti za varnost otrok? Rešitev je preprosta. Samo neuporabljen napihljivi bazen, ki ga obložite z odejo in blazinami. Tako boste otrokom pripravili idealno in varno "gnezdo" za igro. 
Če mogoče imate v lasti malce večji bazen, vanj položite ležišče, blazine in odeje, nato pa lahko z otroki v poletni noči opazujete zvezdnato nebo.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

5. Gugalnica

Zakaj bi jo kupovali, če jo lahko naredite sami? Poleg znanih gugalnic iz pnevmatik lahko za izdelavo gugalnice uporabite tudi star stol. Staremu, dolgo neuporabljenemu stolu odrežite noge. V sedež izvrtajte štiri luknje. Sedež pobrusite in pobarvajte. Pritrjene vrvi napeljite skozi luknje in zavežite pritrdilne vozle. Privežite nasprotni konec na drevo in uživajte v guganju.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

6. Stolna klop

Se Vam v garaži kopičijo stari stoli, ki jih ne uporabljate več? Iz njih lahko izdelate izvirno klop za svoj vrt. Postavite več stolov enake višine enega poleg drugega. Na stare stole položite desko. Desko in stole pobrusite in pobarvajte. Druga pametna rešitev sta dva stola, obrnjena drug proti drugemu.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

7. Okenski okvirji kot izvirna dekoracija

Če živite v bližini stare hiše, v kateri že nekaj let nihče ne živi in nihče zanjo ne skrbi, boste zagotovo imeli pogled na svoj vrt, ki ga bodo kazili obrabljeni zidovi. Za odpravo te težave obstaja spreten trik. Uporabite stare okenske okvirje ali izdelajte nove, obrusite in pobarvajte površino. Več barv = več veselja. Okvirje obesite na steno, dodajte rože in morda zavese. Na ta način lahko preprosto okrasite tudi stene gospodarskih poslopij, ki so del Vašega vrta.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

8. Navpični zeliščni vrt

Ste oseba, ki si ne predstavlja obroka brez zelenjave? Na vrtu ustvarite svoj izvirni zeliščni vrt, ki ne bo zavzel veliko prostora in bo vedno pri roki. Vse, kar potrebujete, je preprosta lesena konstrukcija, na katero napnete vrtno mrežo. Lonce s posajenimi zelišči pritrdite z žicami.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

9. Cvetlični lonci v obliki lutk

Še ena izvirna dekoracija, ki Vam bo pričarala nasmeh na obraz. Za telo, roke in noge uporabite stare ali nove cvetlične lončke, ki jih povežete z vrvico. V lonec, ki bo služil kot glava, položite rože. Na koncu figurico poljubno okrasite. V to ustvarjalno dejavnost lahko vključite tudi otroke.

 

10 izvirnih pripomočkov za Vaš vrt

 

10. Izvirne ptičje hišice

Če je na Vašem vrtu veliko dreves, jih uporabite za pritrditev ptičje hišice. Ptičja hišica v klasični obliki ptičje hiške je že dolgo "out", uporabite svojo ustvarjalnost in ustvarite izvirno ptičjo hišico, na kateri Vam bodo zavidali vsi.